Från varsel till nyanställningar

Uppdaterad
Publicerad

Från varsel och massuppsägningar till välfyllda orderböcker på ett halvår. Nu nyanställer snickeriföretagen.

Varslad, uppsagd och återanställd.

För Kent Moritz på fönsterfabriken Snidex i Burträsk har 2009 varit ett turbulent år.

Hans öde delas av hundratals andra träindustriarbetare i Västerbotten.

– Skönt vara tillbaka på jobbet. Vi har fått tillökning i familjen så det behövs pengar. Och att stämpla blir magert, säger Kent.

När det såg som mörkast ut i vintras var 800 medlemmar i skogs-och träfacket i Norrbotten och Västerbotten varslade eller redan uppsagda.

I dag är 75 procent av dem tillbaka på jobbet. Hos fönstertillverkaren Snidex har alla tio som sas upp återfått sina gamla jobb.

Innan finanskrisen var det nybyggnationer som gällde. Nu handlar det om nya fönster till gamla hus. Renoveringsobjekt, alltså

– Vändningen beror på rotjobben. Så vi är lite

rädda för att nybyggnationerna inte ska komma igång igen. Men nu har vi fullt upp med rotjobb, säger Snidex vd Lars-Gunnar Marklund.

För andra företag kunde varken rotavdrag eller rekordlåga boräntor hjälpa. Och vid Setras sågverk i Piteå och Norra skogsägarnas såg i Lycksele har ett 70-tal träindustrijobb gått förlorade under rådande finanskris och lågkonjunktur.

Fönsterfabriken Snidex i Burträsk däremot nyanställer för att hinna med beställningarna. Sju arbetare har tagits in efter semestern och fler behövs – i alla fall fram till nyår.

– Inga problem få tag på sökande. Det ringer

folk varje dag och vill ha jobb, konstaterar Lars-Gunnar Marklund.

Robert Tedestedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.