När tidningen beskriver Umeå är det stadsplaneringen för trygga miljöer, Kvinnohistoriska museet och Metoo-monumentet som gör Umeå världsunikt. Jämställdhetsarbetet i kommunen har pågått i många år.
– Det finns en historik att jobba med de här frågorna ända från början av 1970-talet och sen mer strukturerat från 1990-talet. Och det är ovanligt, men gör man nåt under en lång tid så får man resultat, säger Linda Gustafsson, jämställdhetsstrateg.
Satsat på trygghet
Jämställdhetsarbetet i stadsplaneringen märks bland annat i stationstunneln med Sara Lidmancitatet ”Lev!” på väggen. Den är ljus och högtalare med ljud skapar en speciell atmosfär. Även storleken på tunneln har anpassats för att alla ska känna sig trygga.
Linda Gustafsson hoppas att uppmärksamheten i den franska tidningen kan göra att andra länder inspireras av Umeås arbete.
– Framförallt jämställdheten inom stadsplanering har internationell renommé. Vi samarbetar med europeiska städer och det finns en uppmärksamhet riktad mot Umeå i de här frågorna.
Kan ni luta er tillbaka och vara nöjda nu?
– Nej, vi är inte nöjda. Det gäller att hålla i och utveckla arbetet. Det finns många utmaningar. Umeå är en växande stad och jämställdhetsarbetet är en viktig del, säger Linda Gustafsson.
Vad säger då Umeåborna? Hör några i klippet nedan.