Frivilligarbete allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Frivilligt arbete har blivit allt vanligare. När kommunerna inte anser sig ha råd, går volontärer in och gör jobbet. Kommunerna spar miljontals kronor på att slippa anställa personal.

I Vilhelmina tvingades nyligen kvinnojouren lägga ned. Det fanns inte nog med ideella krafter som kunde göra en arbetsinsats och driva den vidare. Nu ska kommunen ta över, men hoppet om frivilliginsatser finns fortfarande kvar.

Även bland de allt fler äldre ökar behoven. Istället för att höja skatter och avgifter för att ha råd, tycker idag många politiker att frivilligt arbete ska hjälpa till att lösa problemet.

Fler frivilligarbetare

När skattepengarna inte räcker finns det frivilliga. En av dem är Tünde Simu, umebo som vill göra samhällsnytta.

– Jag hade funderat på att enagagera mig så det kändes väldigt rätt. Jag har länge saknat en kontakt med äldre, säger hon till Västerbottensnytt.

Hembesök hos äldre

Tünde Simu gör bland annat besök hemma hos Ebba Gustafsson, pensionär i Umeå, som tycker att hemtjänstpersonalen är stressad. De hinner inte med längre besök med samtal. Tündes besök är därför värdefulla.

Tünde Simu är ansluten till Umeås frivilligcentral som samordnar frivilliginsatser åt ungefär 200 äldre och handikappade. De flesta som hjälper till oavlönat är pensionärer, men på senare tid har yngre person, som Tünde, börjat intressera sig.

Startade i början av 90-talet

Fenomenet med frivilligarbete dök upp på allvar i början av 90-talet när kommunerna hade verklig ekonomisk kris. Förebilder finns i Kanada och Norge. Umeås frivilligcentral är en av dom största i landet med 170 frivilligarbetare.

Viss oro hos Kommunal i Umeå

Frivilligcentralerna runt om i landet drivs ofta av kommuner och landsting helt eller delvis och de flesta är positiva, också stora fackliga organisationer som Kommunal. Men inom Kommunal i Umeå växer också kritik mot att frivilligarbetet slår ut kommunanställda. Här finns långtidssjukskrivna som på deltid skulle kunna göra jobbet som volontärer nu gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.