• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kriminalvårdschefen om det överfulla häktet i Umeå: Foto: SVT

Fullt på häktet i Umeå – intagna tvingas dela cell och sova på madrasser

Uppdaterad
Publicerad

Häktena runt om i landet har ett hårt ryck på sig. I Umeå vill man bygga ut, men just nu måste en del häktade dela rum för att få plats.

– För tillfället har vi ett rum ledigt just nu. De senaste två åren har vi haft fullbelagt varje vecka, säger Marcus Boman, tf. kriminalvårdschef.

Både antalet häktade och tiden de intagna sitter häktade ökar i Sverige. Det gör att det blir svårt att hitta tillräckligt många celler och sängar. Kriminalvården flyttar runt de intagna till de anläggningar där det finns utrymme. Men det krävs även att de häktade måste dela på en cell. 

– Vi har helt enkelt inte bostadsrum så att vi kan lägga en i varje cell. Då får man ibland bo två och två, säger Marcus Boman.

Sover på madrasser

Då endast 3 av 30-talet celler är utrustade med våningssäng på häktet i Umeå får de häktade då sova på en madrass på golvet. Just nu planerar Kriminalvården att bygga ut häkteskapaciteten i norra Sverige.

– Här i Umeå är tanken att bygga ut med ett 50-tal platser och på så sätt bygga oss ur den här situationen, säger Marcus Boman.

Fakta: Häktning

Häktning är ett frihetsberövande som beslutas av domstolen på begäran av åklagaren. Den som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att personen avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Den som är skäligen misstänkt får häktas om det är synnerligen viktigt i avvaktan på ytterligare utredning. Häktning får inte ske om det kan antas vara uppenbart att straffet stannar vid böter.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.