Vanliga år brukar det vara tio takskottare i Umeå – det här året är man 80 personer. Foto: SVT

Takskottarna hinner inte med: ”Brist på folk som vill arbeta”

Uppdaterad
Publicerad

Takskottarna har fullt upp på grund om de stora snömängderna som kommit i vinter. På vissa företag har man fått ta in extra personal för att hinna med.

SVT Nyheter Västerbotten har pratat med sex olika företag som erbjuder sig att skotta bort snö från taken i Tärnaby-Hemavan, Malå, Bjurholm, Vännäs och Umeå. Alla är överens om att det är mer att göra i år jämfört med tidigare vintrar och en del av företagen känner att de inte hinner med.

Söker folk som vill jobba

Enligt Krister Olsen, vd på Umeå takservice, är de en normal vinter cirka tio personer som skottar. I år är de åttio personer i Umeå och trettio i Luleå. De skulle kunna vara ännu fler, men det finns inte tillräckligt med folk att få tag i.

– Vi har sökt med ljus och lykta efter folk och de som finns skottar för fullt, så det börjar bli brist på folk som vill arbeta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.