Sophie Karlsson från Umeå är beroende av att få hjälp dagligen av assistenter. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Glädjebesked för reumatiska Sophie: ”Regeringen tog sitt förnuft till fånga”

Uppdaterad
Publicerad

Sophie Karlsson från Umeå har en reumatisk sjukdom och är helt beroende av hjälp från en assistent en stor del av dygnet. Att regeringens nu backar och återgår till den tidigare lagstiftningen för assistenter till funktionshindrade kom som ett glädjebesked för henne.

Regeringen backar och återgår till den tidigare lagstiftningen som innebär att assistenter till funktionshindrade blir ersatta för hela sin arbetstid.

– Jag är glad att regeringen tog sitt förnuft till fånga och insåg det orimliga i att assistenten bara skulle få betalt för exakt den tid som de aktivt hjälper en person med funktionsnedsättning, säger Sophie Karlsson.

Sophie Karlsson är verksamhetsansvarig för den landsomfattande intressegruppen för assistansberättigade och leder jobbet från Umeå.

Kostar 30 miljarder per år

Det finns 15 000 personer i landet som har rätt till assistens. Det kostar samhället cirka 30 miljarder kronor per år, en kostnad som försäkringskassan velat dra ner på. 

– Jag förstår att man vill se över kostnaderna och det är nödvändigt men assistanshjälpen är redan mycket kostnadseffektiv så varför man i det första läget valde att peka ut just assistansen och hävdade att just den skulle vara så kostsam har jag svårt att förstå, säger Sophie Karlsson.

”Rätt till självständiga liv”

Barn- och äldreminister Åsa Regner har gjort en snabbutredning i frågan och idag kom alltså beskedet om att de som har rätt till assistans ska få det under den tid de behöver det och har rätt till det.

– Syftet från regeringens sida är att upprätthålla intentionerna i lagen, att man ska ha rätt till självständiga liv som andra. Syftet är inte att människors liv ska slås sönder av orimliga villkor eller oro för sina möjligheter att leva ett liv, sade Åsa Regnér nyligen apropå läget inom den personliga assistansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet