Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se konstverken som ställs ut i den gamla byskolan i Karlsbäck i klippet. Foto: Hilda Thörn, SVT

Gamla byskolan i Karlsbäck blir konsthall: ”Överväldigad av intresset”

Uppdaterad
Publicerad

När Bjurholms kommun sålde den gamla byskolan i Karlsbäck från 1950-talet såg Stockholmaren Louise Dahl Lindvall sin chans. Ett och ett halv år har det tagit, men nu fylls den gamla skolan med konst. Nyligen var det vernissage på Konsthall Väst på fjället.

– Det har gått över förväntan, det kom jättemycket folk, säger initativtagaren Louise Dahl Lindvall.

Louise Dahl Lindvall har en femårig utbildning på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och handplockar själv konstverken som ställs ut på konsthallen. Hon vill inte begränsa sig till en viss typ av måleri utan fokuserar snarare på samtidskonst i alla dess former: videoinstallationer, livestreamade performance och platsspecifika skulpturer bland annat.

– Första vändan blev jag överväldigad av intresset, det kom över 50 anmälningar från konstnärer som ville ställa ut. Från Tyskland, Nya Zeeland och från hela landet, berättar Louise Dahl Lindvall.

”En fullträff”

Louise Dahl Lindvall kommer ursprungligen från Småland och är bosatt i Stockholm men har alltid känt en dragningskraft norrut. Därför rådde det ingen tvekan för henne att satsa på den gamla skolan i Karlsbäck. Och när dörrarna till konsthallen slog upp förra veckan blev det en fullträff.

– Det som gjorde mig gladast var att det var så många från närområdet som kom, säger Louise Dahl Lindvall.

I framtiden hoppas hon på att sätta upp workshops för att engagera ungdomar samt kunna göra samarbeten med studenterna på Konsthögskolan i Umeå.

– Det ultimata för mig hade varit att locka hit folk från andra ställen, kanske som gör en dagsutflykt hit från Umeå, säger Louise Dahl Lindvall.

Se klippet för att höra Louise berätta om den nya konsthallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.