Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På flera platser är plogvallarna drygt två meter höga. I klippet förklarar gatuingenjören Rickard Strinnholm varför Umeå inte kan prioriterar att röja mer. Foto: Stefan Brännström/SVT

Gigantiska plogvallar i Umeå – fara för trafikanter

Uppdaterad
Publicerad

Vinterns snöfall har byggt gigantiska snövallar på flera håll i Umeå – som skymmer sikten för bilister och fotgängarna. Men vallarna kommer att ligga kvar – kommunen har inte resurser för att ta bort dem.

– Vi prioriterar plogvallarna på de mest trafikerade gatorna. De andra vallarna har vi inte resurser eller pengar till att ta bort, de får vara kvar, säger Per Hilmersson.

Får tina bort

Istället får snövallarna tina bort när våren kommer.

– Det har kommit mycket snö och vi har en begränsad budget för snöröjningen. Vi har också begränsat med maskiner som ska hinna med att ploga gatorna och ta bort snön, säger Rickard Strinnholm, gatuingenjör hos Umeå kommun.

Mer snö väntas

På onsdag väntas dessutom ännu mer snö längs kusten. Flera passerande regn- och snöväder dominerar under veckans slut och det är först till helgen som vädret blir mer stabilt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Umeåborna påverkas av de höga snövallarna Foto: Stefan Brännström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.