Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är åt rätt håll” – hör hur bonden Göran Olofsson tänker kring det sänkta dieselpriset. Foto: Berno Jonsson/SVT

Glädje hos lantbruk i Västerbotten när dieselpriset sänks

Uppdaterad
Publicerad

Dieselpriset har nyligen sänkts. För ett av Västerbottens största lantbruk, Ängesbäcken i Kålaboda utanför Ånäset, innebär sänkningen en förbättring av vinsten på flera hundratusen kronor per år.

– Det är åt rätt håll, säger ägaren Göran Olofsson.

Det här lantbruket förbrukar 75 000 liter diesel per år med sina närmare tiotalet traktorer och andra maskiner till en kostnad på cirka 1.4 miljoner kronor. Sänkningen av dieselpriset gör stor skillnad i lönsamheten för dem.

– Det innebär att vi sparar ungefär 300 000 kronor årligen och det är givetvis välkommet, säger ägaren Göran Olofsson.

Flera remissinstanser har varit kritiska mot regeringen inför beslutet att sänka reduktionsplikten för att få ner dieselpriset och uttryckt oro för att Sverige inte kommer att kunna uppfylla klimatmålen.

Men Olofsson tror att de flesta bönder kommer att köpa den något dyrare miljövänliga dieseln för att bidra till att nå klimatmålen.

– Det kommer att finnas dieselkonsumenter som även i fortsättningen som vill värna hållbarhet och prioritera miljövänlig diesel. Det behövs också för ett hållbart jordbruk framöver, säger Göran Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.