Inez Abrahamzon är kritisk mot att det bara finns en kandidat från norra Sverige på valbar plats till EU-parlamentet. Foto: AnnCathrine Eriksson/TT

Glesbygdsdebattören kritisk mot svag Norrlands-representation inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad
Glesbygdsdebattören Inez Abrahamzon är mycket kritisk mot att det bara finns en kandidat från norra Sverige på valbar plats till EU-parlamentet.
– Det är väldigt symboliskt, vi är underrepresenterade hela vägen och det märks i politiken, säger Inez Abrahamzon.

Inez Abrahamzon tycker att politiker som inte har erfarenhet av att bo i glesbygd inte förstår problematiken med avstånd. 

– Det finns så många olika sorters problem med att bo utanför storstäder och de är svåra att förstå. Jag tror att det finns en fördomsbild om att vi inte är kompetenta, därför väljs inte politiker från glesbygd, säger Abrahamzon.

Inlägg ledde till uppror

När förslaget kom om att Arbetsförmedlingens kontor skulle läggas ned på många mindre orter blev hon rosenrasande. Hon skrev ett inlägg på sociala medier om att glesbygden bortprioriteras som har lett till facebook-gruppen Inlandsupproret som nu har mer än 8 000 medlemmar.

– Det är ett fantastiskt förtroende. Men det här är inte min kampanj, det är ett gemensamt landsbygdsuppror, och vad det blir av det beror på oss som engagerar oss, säger Abrahamzon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer