Foto: Privat / SVT

Hyllat kanadensiskt skridskokompani uppträdde i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen höll det kanadensiska skridskokompaniet Le Patin Libre en vass föreställning för Umeåborna. De världshyllade konståkarna besöker Sverige för första gången och flyttar dansscenen till isen där glidet står i fokus.

– Sverige påminner om Kanada på många sätt. Det känns lite som att komma hem, säger skridskodansaren Alexandre Hamel.

På onsdagskvällen gled omkring 250 besökare in på A3 arena i Umeå för att se annat än hockey. Norrlandsoperan bjöd in till en isande föreställning av skridskodans, där det världshyllade, kanadensiska danskompaniet Le Patin Libre intog ett kyligt dansgolv i föreställningen Vertical Influencers.

– De kommer från konståkningsvärlden och har utvecklat sin konst till mer dans än uppvisning. Jag skulle beskriva den som väldigt vacker, fantasieggande och visuell, säger Beatrice Hammar, producent på Norrlandsoperans dansavdelning.

Skridskodans, hur skiljer det sig från konståkning?

– Konståkning har regler och blir poängbedömt av domare, men genom dans på is får de skapa själva och enbart publiken kan bedöma. Det är alltså ett friare sätt att använda sig av skridskor, musik och rörelser säger hon.

Hyllade världen över

Gruppen Le Patre Libre består av fem tidigare konståkare som uppträtt runt om i Europa och Kanada. De har hyllats av internationell media och gör nu sin första turné i Sverige, med ett stopp i bland annat Umeå.

– Sverige påminner om Kanada på många sätt. Det känns lite som att komma hem, säger skridskodansaren Alexandre Hamel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.