Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du koll på vad som hänt i fallet. Foto: Mapcreator, polisen

Grannar slog larm om mordmisstänkta mannen i Skelleftehamn

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern misstänks ha mördat sin mamma i Skelleftehamn. Två dagar innan mordet larmade grannar om att mannen mådde dåligt – men när kommunen återkopplade var mamman död.

– Det är jätteolyckligt att de inte har fått hjälp, säger åklagaren Petra Hedberg.

Mannen och 87-åriga mamman bodde tillsammans i Skelleftehamn.

I polisförhör framkommer att mannen inte har jobbat de senaste 20 åren, utan levt på ett gammalt arv och mammans pension.

Misstänkt mord i Skelleftehamn

Flera grannar har reagerat på mannens beteende tiden innan dådet.

– Han var kuslig och obehaglig, säger en granne i förhör.

Pratade för sig själv

En granne berättar i polisförhör att mannen trängt sig in i familjens hall två dagar innan dådet. Han skakade och ställde märkliga frågor.

Han insåg att mannen mådde dåligt och behövde hjälp. De ringde först polisen – men när väntetiden var för lång ringde de kommunen istället.

”SOC tyckte att det var bra att jag ringde in, hon ställde frågor och tog uppgifter för att skickade vidare ärendet skyndsamt”, berättar grannen som kontaktade kommunen.

Kommunen uppger dock att det inte framgick att ärendet var akut. De ringde upp grannen en dag efter, men fick inget svar. Efter tre dagar får de tag på grannen – men då var mamman död.

– Jag kan och får inte uttala mig om enskilda ärenden, säger Katarzyna Wikström, förvaltningschef socialkontoret.

”Olyckligt att han inte fått hjälp”

– Det är uppseendeväckande att man ringt två dagar innan och att det inte hamnat rätt, säger åklagaren Petra Hedberg.

Vad hade hänt om mannen fått hjälp?

– Det är svårt att säga, men han kanske skulle kunna vara föremål för att omhändertas genom lagen om psykiatrisk tvångsvård. Det finns uppgifter om att han pratat med växter och ylat, det är jätteolyckligt att han inte fått den hjälp han behövt.

Under måndagen startar rättegången. Han åtalas misstänkt för mord, alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han har genomgått en paragraf 7-undersökning som visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Mannen har inte erkänt brottet men säger i förhör:

– Mamma var ganska jobbig, det vart som det vart. Det var en lek, jag vet inte varför jag gjorde så. Det var inte meningen, jag ångrar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Skelleftehamn

Mer i ämnet