Foto: Robert Salomonsson

Grannarna försökte gå in i det brinnande huset

Uppdaterad
Publicerad

När ett hus brann ner i Storbäck utanför Dorotea försökte grannarna ta sig in för att rädda den person som tros ha befunnit sig i den röfyllda byggnaden.

Robert Salomonsson från Storbäck i Dorotea kommun såg när grannens hus brann ner under onsdagseftermiddagen. Han berättar om den tragiska branden där en äldre man fortfarande befaras ha omkommit.

– Jag var borta hos grannen och fick höra att en bilist hade åkt förbi och sett rök ur huset. När jag hörde det så körde jag bort dit. Då hade grannen redan hunnit på plats och hade känt på dörren, berättar Robert Salomonsson.

Foto: Robert Salomonsson

Räddningsförsöket skulle däremot snabbt avbrytas när det stod klart hur allvarlig branden var.

– Det var så fruktansvärt mycket rök som bara bolmade ut så vi tordes inte gå in. En halvtimme senare kom brandkåren. De försökte men det var redan övertänt, det hade brunnit alldeles för länge och de fick avbryta räddningsförsöket.

Hur var det att stå där ute?

– Första tanken när man kommer på plats är ju naturligtvis att försöka rädda. Men vi märkte ganska snabbt utifrån den fruktansvärda röken som kom ut att det inte var läge att gå in, det var för långt gånget.

Foto: Robert Salomonsson

Snabbt brandförlopp

Enligt Robert Salomonsson gick det väldigt snabbt. När räddningstjänsten kom på plats fanns det inte mycket som gick att göra.

– De provade under en och en halv till två timmar och försökte släcka. Så slogs fönsterrutorna sönder och eld sprutade ut, då gick det väldigt snabbt. Alltihop brann ner, konstaterar Robert Salomonsson.

Foto: Robert Salomonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.