Åttaåringen lyckades fly våldsdådet trots skador – granne dödshotades när han skulle hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

Den åttaåriga pojken lyckades fly från bostaden, trots han att var allvarligt skadad.

En granne uppfattade vad som hände och kunde slå larm till polisen.

Nu misstänks gärningsmannen också ha hotat grannen genom att ha höjt en yxa mot honom och sagt: ”Jag ska slå ihjäl dig din jävel”.

Hör åklagare Andreas Nyberg i klippet berätta om hur det gick till när polis larmades till platsen – och grannens betydelse för utgången.

Mannen som larmade om våldsdådet utanför Lycksele och den misstänkte gärningsmannen kände till varandra sedan tidigare, eftersom de bor i samma by.

– Min klient var den som tillkallat polis och han kom i direktkontakt med gärningsmannen. Han är misstänkt för brott mot min klient där brottsrubriceringen är misstanke om grovt olaga hot, säger Mikael Stenman, målsägandebiträde till grannen.

Mannen, som är i 65-årsåldern, ska dock inte fått några skador i samband med händelsen.

– Det går inte att jämföra hur de andra blivit angripna och utsatta men min klient är berörd på flera sätt, säger Mikael Stenman.

Mannen tog hand om åttaåringen i väntan på polis och ambulans.

Grannen som larmade vittne

Mannen åtalas nu för grovt olaga hot mot grannen.

– Hotet var sådant att han kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin säkerhet till person. Brottet bör bedömas som grovt eftersom hotet påtagligt förstärkts med hjälp av en yxa, skriver åklagaren Andreas Nyberg i åtalet.

Grannen ska vittna under rättegången som startar den 20 december.

Enligt åtalet har den misstänkte mannen har varken erkänt eller förnekat grovt olaga hot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.