Marcus Nilsson är chef för gränspolisen i region Nord. Foto: SVT

Gränspolisen: Det finns praktiska hinder för att utvisa

Publicerad

52-åringen som dömdes till 16 års fängelse och livstids utvisning för mordet på en 60-årig kvinna på Berghem i Umeå levde i Sverige i drygt 20 år med ett utvisningsbeslut.

Enligt gränspolisen i region Nord var 52-åringen själv tvungen att hjälpa till med utvisningsbeslutet.

– När det handlar om utvisning till Iran krävs det att den som ska utlämnas själv hjälper till, hur tokigt det än låter, säger Marcus Nilsson, chef för gränspolisen i region Nord.

Enligt Nilsson har polismyndigheten väldig liten möjlighet att påverka beslut som fattas i Iran.

– Det finns juridiska och praktiska verkställanshinder. Det handlar ju främst om bilaterala förbindelser och då måste det till exempel finnas resehandlingar och vi måste kunna styrka att människan kommer från Iran samt att personen tas emot på plats, säger Marcus Nilsson.

Att det är så här, hur känns det?

– Det är utmanande för oss som har i uppdrag att verkställa de här beslutet. Men samtidigt inget nytt, utan något vi jobbar med. Vi har haft problem att verkställa beslut under lång tid, säger Marcus Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.