Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Stefan Johansson, chef för vatten och avfall vid Skellefteå kommun, typiska exempel på saker som kan återanvändas: ”De här är jättefina”. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Så ska mer återvinnas i Skellefteå kommun – grovavfall hämtas upp vid dörren

Publicerad

Det ska bli enklare att slänga grovavfall – det beslutade Skellefteå kommun i veckan. Det innebär att alla hushåll får en kostnadsfri grovavfallsinsamling varje år.

– Vi vill att det är att det är av så god kvalitet att det kan återbrukas, säger Stefan Johansson, chef för vatten och avfall vid Skellefteå kommun.

Tanken är att det nya systemet ska gälla från och med nästa år.

– Som avfallskund ska du kunna anmäla en tid för upphämtning via en tjänst där man beskriver vad det är som ska hämtas och hur många kubik det är, säger Stefan Johansson.

Erbjuds redan i ytterområden

Den här typen av grovavfallsinsamling finns redan idag i kommunens ytterområden. Tidigare har även hushåll i de centrala delarna av kommunen kunnat beställa hämtning av grovavfall mot en kostnad, men inte under 2023 eftersom kommunen inte hittade någon entreprenör som motsvarade kraven för grovavfallsinsamlingen.

I klippet får du veta vilka föremål du får – och inte får – beställa avhämtning för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.