Två nyanlagda gravar vid Stensele kyrka skändades förra veckan. Foto: SVT/Privat

Ungdomar skändade gravar i Stensele – filmade och lade ut på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan skändades två nyanlagda gravar i Stensele. Ungdomarna som utförde handlingen filmade sina handlingar och lade upp videon på sociala medier.

Under förra veckan vandaliserades två nygrävda gravar på kyrkogården i Stensele. Samtidigt som två ungdomar flyttade korsen mellan de nyanlagda gravarna så filmade de och lade sedan upp videon på en sociala medier-plattform.

– Det som hänt är hemskt. Men jag har inte sett videon själv och jag vet inte om jag vill göra det heller, säger Tommy Berglund, kyrkogårdschef i Södra Lapplands pastorat.

Enligt honom rör det sig om två relativt nyanlagda gravar försedda med träkors. De anhöriga är underrättade.

Brott mot griftefriden

På videon syns bland annat hur ungdomarna flyttar korsen mellan gravarna och man hör hur de samtidigt kommenterar sina handlingar.

– Detta rubriceras som brott mot griftefriden. Vi håller på att utreda detta nu och jobbar med att identifiera dem som syns på filmen, säger Johan Dahlberg, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.