Foto: SVT

Gruvkonkursen blir ännu dyrare – samhället får betala efter Scanmining

Publicerad

Kostnaden för att städa upp efter den misslyckade gruvsatsningen i Blaiken och Svärtträsk stiger ytterligare. De senaste beräkningarna pekar på att samhällets kostnader kan bli närmare 400 miljoner kronor. 

Det startade som en zinkgruva 2006, men efter mindre än två år gick ägarna, Scanming, i konkurs. Efter konkursen upptäcktes stora läckage av tungmetaller från de båda gruvorna. Ett försök att driva gruvorna vidare slutade i ny konkurs 2012.

En miljon per månad

De tre miljoner kronor företaget hade satt av räckte inte länge för att täcka kostnaderna ens för de mest akuta miljöåtgärderna. Bara att hålla vattenreningen igång kostar ungefär en miljon kronor varje månad. De första beräkningarna pekade mot att samhällets kostnader kunde bli cirka 200 miljoner kronor för efterbehandlingen av gruvområdena för att förhindra fortsatta utsläpp till miljön.

Ännu dyrare

Men nu har kostnaderna stigit ytterligare. Istället för 70-85 miljoner kan det nu bli mellan 155 och 255 miljoner kronor för att sanera gruvområdet vid Blaikengruvan. Bedömningen är att det är troligt att kostnaderna kommer att hamna i den övre delen av intervallet.

Närmare 400 miljoner

– Det har visat sig att det fanns underskattningar av de volymer som måste täckas över. Det handlar också om hur ambitiös man ska vara vid efterbehandlingen, konstaterar Johanna Melin vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Tillsammans med de 128 miljoner som kommer att gå åt till efterbehandlingen av den mindre Svärtträskgruvan och för att hålla igång vattenreningen kan kostnaden totalt bli närmare 400 miljoner kronor för samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer