Vardofjäll – en av de bevarandevärda fjällägenheterna som finns kvar. Foto: Berno Jonsson, SVT.

Guide: Det här är en fjällägenhet

Publicerad

En statlig fjällägenhet är en bosättning ovan odlingsgränsen i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län, där svenska staten äger marken och i vissa fall bostadshus och andra byggnader. Men vad var egentligen tanken med fjällägenheterna och varför har så många avvecklats? Här får du veta mer.

• Införandet

Benämningen fjällägenhet skapades via lagstiftning 1915, då myndigheterna ville reglera permanenta bosättningar på Kronans mark i fjällområdena. Både samer och andra bröt nybyggen och fick arrendera marken och skapade fjällägenheter.

De flesta är placerade långt inne i fjällvärlden där det bland annat bedrivs jordbruk och turistverksamhet.

• Avvecklingen

Av de totalt hundratals fjällägenheter som funnits i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland finns 13 stycken kvar i Västerbotten. Efter utredningar av Jordbruksverket och Fastighetsverket har regeringen beslutat att avveckla fjällägenheterna.

Dåvarande jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) besvarade en fråga i riksdagen 2014 om att bevara fjällägenheterna men uppgav att beslutet om att avveckla fjällägenheterna stod fast.

• Undantagen

Ett par av de fjällägenheter som finns i Västerbotten anses som bevarandevärda av naturvårdsskäl. Det är Biellojaure, Bojtikken, Gielas och Vardofjäll som ligger i Storuman och Vilhelmina kommuner.

• Översynen

Nu genomför länsstyrelsen i Västerbotten en översyn där några av fjällägenheterna har sålts till de som arrenderar enheterna. I de fall där fjällägenheterna ska fortsätta vara i statlig ägo vill länsstyrelsen skriva om jordbruksarrendena till bostadsarrenden.

Källa: Länsstyrelsen i Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer