Foto: Ur filmen Guld-Martin.

”Guld-Martin” har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Martin ”Guld-Martin” Lundström har avlidit, det meddelar IKF Umeå under torsdagen.

”Det är med stor sorg som vi idag nåtts av beskedet att en av föreningens största ledare och idrottsmän genom tiderna avlidit”. Så skriver IFK Umeå i ett pressmeddelande.

Martin Lundström från Tvärliden, Norsjö kom till IFK Umeå 1946 och blev därefter föreningen trogen. En framgångsrik skidkarriär tog sin början med ett flertal OS-, VM- och SM-medaljer som främsta meriter. Två OS-guld (1948), VM-guld (1950), OS-brons (1952) och ett flertal SM-segrar är bara några exempel på den idrottsliga framgång som Martin Lundström uppnådde under sin aktiva tid.

SE MER: Från Tvärliden till världseliten

”Bidrog med energi”

”Under åren 1959 – 1976 var Martin Lundström IFK Umeås ordförande och bidrog starkt med sin energi och framåtanda till den fina kamratskap och laganda som föreningen präglas av än idag. Hans värdefulla insatser som ledare har i hög grad bidragit till att föreningen genom åren fostrat många framgångsrika idrottare i olika idrotter och att Umeå som idrottsstad idag står som värd för nationella och internationella idrottsarrangemang”.

Martin Lundström blev 98 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer