Foto: SVT/ Elin Leyonberg

Guldspade till SVT-journalist i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

SVT-journalisten Arne Müllers bok Norrlandsparadoxen har vunnit det prestigefulla priset Guldspaden 2016.

Varje år delar föreningen grävande journalister guldspadar till de bästa journalistiska granskningarna. I år vann SVT Nyheter Västerbottens medarbetare Arne Müller det prestigefulla priset för sin bok Norrlandsparadoxen.

– Det är ett stort erkännande att få det här priset, säger Müller.

Uppmärksamhet till norrlandslänen

I boken har Arne Müller granskat vad de stora investeringarna i vindkraft och gruvor gett tillbaka till norrlandslänen. Han hoppas nu att frågorna om Norrlands inland och möjligheten att kunna leva där får uppmärksamhet.

– Det känns fantastiskt. Jag brinner verkligen för de här frågorna som boken handlar om.

Skippade festen för att föreläsa

Arne Müller missade festen och prisutdelningen för att han sedan länge lovat att föreläsa i Luleå om hur gruvbranchen påverkar klimatet.

– Det är ett ämne som jag väldigt länge har velat prata om. Därför valde jag bort festen men det blev en del firande ändå.

Det var 27 bidrag som var nominerade i nio olika klasser. Arne Müller, som arbetar som redaktör på SVT Nyheter Västerbotten vann priset i bokklassen.

Ännu ett pris till länet

Västerbottens-Kurirens Elin Turborn från Umeå vann också pris för avslöjandet om fusket inom Studiefrämjandet. Hon vann priset i kategorin liten tidning.

– Vår del av landet har inte varit bortskämda med guldspadar och i år var det två. Jag hoppas att det här kan bli en inspiration och ge självförtroende till journalister i Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer