Gunnel Jonsson är den enda kvinnan i de kommunala bolagens styrelser i Åsele. Foto: SVT

Gunnel ensam bland männen

Publicerad

Åsele kommun är också en kommun där de kommunala bolagen får underkänt. Men man är något bättre än i Norsjö – här har man i alla fall en kvinna bland dom ordinarie ledamöterna.

Gunnel Jonsson är den enda kvinnan i de kommunala bolagens styrelser i Åsele. Hon minns att hon kände sig hedrad när hon blev föreslagen.

– Jag hann tänka att det jag inte kan det kan jag lära mig, säger Gunnel Jonsson (S).

Gunnel sitter i två styrelser i Åseles kommunala bolag, i Åsele Energiverk och i Stiftelsen Åselehus.

Har inte reflekterat över frågorna

Hon tycker att valberedningarna har en viktig uppgift att verkligen kolla igenom floran av män och kvinnor och stäva efter jämställt.

Själv har hon arbetat en hel del på mansdominerade områden inom företagande och har själv inte reflekterat så mycket över frågorna. Men hon säger att den modell som henne parti använder är en framkomlig väg för att i alla fall jobba åt rätt håll, att både tänka kön och åldersfördelning för att få till styrelser som kan representera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer