Folkhälsomyndighetens rekommendation kring fjärr- och distansundervisning för gymnasieelever upphör efter påsklovet. Foto: Pressbild/ Jonas Ekströmer/TT

Gymnasieelever får fortsatt distansundervisning i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens rekommendation kring fjärr- och distansundervisning för gymnasieelever upphör efter påsklovet.

Men i Västerbottens län kommer inte gymnasieskolorna att öppna upp helt efter lovet.

– Pandemiläget gör att vi måste fortsätta med delvis distansundervisning, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör, i Umeå kommun. 

Den tidigare rekommendationen från Folkhälsomyndigheten gällande fjärr- och distansundervisning sluta gälla från den 6 april eller 12 april beroende på när påsklovet i regionen är.

I Västerbotten kommer dock inte gymnasieskolorna att öppna upp som vanligt.

Coronaviruset i Västerbotten

– Vi har varje vecka en dialog med länets alla kommuner och gymnasieskolorna och anpassar kombinationen av undervisning efter det rådande epidemiologiska läget och de lokala förutsättningar, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Årskurs tre får komma tillbaka till skolan

I Umeå kommun fortsätter man med delvis distansundervisning fram till valborg. Dock kommer årskurs tre på gymnasiet att få återgå till undervisning på skolorna efter påsklovet.

– Pandemiläget gör att vi måste fortsätta med delvis distansundervisning, inom ramen för detta görs vissa anpassningar som innebär att eleverna i årskurs 3 ges närundervisning. Om smittläget försämras har vi en dock en beredskap att övergå till distansundervisning på heltid, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör på Umeå kommun.

Smittskyddet menar att rekommendationerna kommer att skilja sig i de olika kommunerna i länet.

– Målsättningen är att så mycket undervisning som möjligt ska vara på skolan. Men det kan finnas behov att fortsatt delvis fjärrundervisning på flera håll, säger Stephan Stenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet