Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Astrid Gustavsson, ordförande för elevkåren, om oron för smitta vid skolstarten Foto: SVT

Gymnasieelever i Umeå kritiska till skolstart mitt i smittspridningen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen startar Dragonskolan undervisningen efter julledigheten. Då ska över 2 000 elever ska samlas på skolan igen.

Men alla elever vill inte tillbaka än.

– Det känns inte tryggt, säger Astrid Gustavsson, ordförande för elevkåren på skolan. 

Dragonskolan har omkring 2 100 elever och under lovet har många varit på semester. Elevkåren föreslår att man under två veckor ska bedriva distansundervisning för att minska smittspridningen, men skolan säger att de vidtagit åtgärder för att säkertställa en återgång till skolan och att man följer rekommendationerna från smittskyddet.

– Jag förstår oroskänslorna i och med hur smittspridningen ser ut i Västerbotten och hela Sverige just nu, men vi har ett tydligt uppdrag från statsmakten där man senast i fredags fortfarande ser undervisning på plats som det primära, säger Pontus Clarin, områdeschef för Umeås kommunala gymnasieskolor.

Men Astrid Gustavsson hade önskat mer åtgärder.

– Man borde ha en annan strategi, inte minst för att skydda lärarna för det är ju de som är nyckelpersoner. Blir en lärare sjuk drabbar ju det många klasser. Ingen av oss vill ju egentligen ha distansundervisning, säger Astrid Gustavsson. 

Men är det inte en risk att även lärare blir sjuka och att undervisningen påverkas negativt på så sätt?

– Det är sannolikt att vi kommer se personal som har fått covid, trots att de är dubbelvaccinerade, men vi kommer försöka ge möjlighet för lärare att ge undervisning hemifrån om vi inte får tag på vikarier, för vi kommer se en bemanningutmaning, säger Pontus Clarin.

Hör eleven Astrid Gustavsson och gymnasiechefen Pontus Clarin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet