Foto: Mattias Pettersson, Umeå universitet

Hälften så många utbytesstudenter i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

I höst har 268 utbytesstudenter kommit till Umeå universitet. Det är hälften så många som vanligt, men på universitetet är man positiva. – Corona har inneburit mindre tapp än vi trodde, säger Ingrid Svensson som är chef för International Office.

I hela landet ligger tappet på 63 procent. Att Umeå universitet klarat sig bättre än andra beror bland annat på beslutet att återgå till campusverksamhet, istället för att ha undervisning på distans.

– Det kan locka fler att komma hit, tror Ingrid Svensson.

Anpassar aktiviteterna

Utöver utbytesstudenter, där universiteten har avtal mellan varandra om att ta emot studenter, så finns det också så kallade freemovers och de som kommer utanför Europa och betalar en avgift.

I höst kommer cirka 180 elever som betalar avgift.

– Det är väldigt häftigt och roligt att folk vill komma hit. Alla aktiviteter för studenterna har coronaanpassats, säger Ingrid Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.