Följ med till en utbytesstudents coronavardag i hans nya hem i Västerås och Mälardalens högskola. Foto: SVT

Utbytesstudentens coronavardag: ”Trodde att man skulle vara instängd på rummet”

Uppdaterad
Publicerad

Erblin Isaku från Albanien är en av drygt 3 000 utbytesstudenter som fått komma till Sverige i höst. Sedan några veckor tillbaka läser han magisterprogrammet i programvaruteknik på Mälardalens högskola. Men han har aldrig träffat hela sin klass och spenderar det mesta av tiden i sitt studentrum.

Erblin Isaku kommer från staden Durrës i Albanien. I slutet av april såg han en utlysning från sitt universitet på sociala medier om ett utbytesår till Sverige. Han skulle få möjlighet att läsa klart sitt sista masterår i ett annat land. Erblin ansökte och i mitten av augusti hade han både ett godkännande och ett visum till Sverige, då det finns ett undantag för studerande i det tillfälliga inreseförbudet till EU. Trots coronapandemin kunde hans dröm att få vara med på ett utbyte uppfyllas.

– Till en början var jag orolig över hur utbytet skulle bli. Jag trodde att man skulle vara instängd på rummet och inte få gå in på universitetet. Men trots att det finns restriktioner så får vi gå till högskolan och använda biblioteket. Så det visade sig vara bättre än jag förväntade mig och jag är nöjd med mitt val, säger Erblin Isaku.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet