Foto: TT.

Håll mobilen i rätt hand – få bättre täckning

Uppdaterad
Publicerad

Håll mobilen i rätt hand och få bättre täckning. Vilken telefonmodell du använder påverkar också. Det visar en ny studie.

26 telefonmodeller testades i studien som gjordes vid Aalborgs universitet. Den visar bland annat att det finns stora skillnader i hur bra antenn olika modeller har och hur bra de fungerar i olika frekvensband.

– Är täckningen begränsad kan det göra skillnad vilken telefonmodell du har, säger Jeanette Wännström, enheten för spektrumutveckling vid Post- och telestyrelsen.

Håll i rätt hand

Men eftersom dagens mobiltelefoner har antennerna inbyggda är det är själva handhavandet som påverkar mest. Till och med om du håller en viss mobilmodell i höger eller vänster hand kan påverka hur bra mottagningen blir, enligt studien.

– Beroende på hur jag håller den så dämpar jag radiosignalen med min hand och min kropp. En rekommendation är att använda hands-free och låta telefonen ligga fritt eller hålla den i handen för att undvika att signalerna dämpas, säger Jeanette Wännström.

Bygger ut mobilnätet

Det är Post- och telestyrelsens ansvar att alla i Sverige ska ha tillgång till bra mobiltäckning.

Vad gör ni för att förbättra mobiltäckningen?

– I höst ska en auktion avgöra vilka operatörer som får bygga ut i mobilnätet på 700 megahertzbandet. En viss del av bandet är kopplat till täckningsvillkor för områden som behöver byggas ut, säger Jeanette Wännström.

Västerbotten, Jämtland och Norrbotten är några av länen som ska få bättre täckning enligt avtalet. Från och med april nästa år ska operatörerna ha möjlighet att bygga ut mobilnätet.

Läs studien från Aalborgs universitet här.

Fakta om studien

Mobila tjänsters täckning och kvalitet beror på olika faktorer, bland annat nätets prestanda, täckning och kapacitet samt telefonens egenskaper att sända och ta emot signaler. I den aktuella studien från Aalborgs universitet har 26 telefoner testats i laboratoriemiljö i olika frekvensband och med olika handhavandesituationer. Testet har också omfattat fyra modeller av surfplattor.

Studien har beställts av Nordiska ministerrådet och regleringsmyndigheterna i Sverige, Danmark, Finland och Norge.

Källa: PTS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.