Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa bemöta ersättningskritiken Foto: SVT/Marilén Karlsson

Hälso- och sjukvårdsdirektören: ”Vi har lyssnat”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten säger sig ha lyssnat på personalen när de nu erbjuder de som arbetat med covidpatienter tre extra semesterdagar. Hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa lovar att de kommer göra allt de kan för att personalen ska kunna ta ut dem.

I andra regioner har man valt att göra på andra sätt. I vår grannregion Norrbotten så fick personalen som jobbat med covidvård en engångsersättning på mellan 3000 och 13 000  kronor beroende på sin arbetsinsats under perioderna mars och augusti förra året och november 2020 till januari i år.

Brita Winsa säger att region Västerbotten tittat på hur de andra regionerna gjort, men eftersom regionerna gjort olika så är det svårt att dra en slutsats av vad personalen tycker är det bästa.  

– I vårt fall har vi styrts väldigt mycket av de beskrivningar vi har fått av väldigt trött personal och då tycker vi att semesterdagar som ger möjlighet till återhämtning är det vi vill välja, säger Brita Winsa. 

Men kan du förstå att det finns en oro för att man inte kommer kunna ta ut de här extra dagarna eftersom det redan finns en stor semesterskuld? 

– Naturligtvis kan jag förstå om man är orolig. Vi ska göra allt vi kan, men det går ju också att ta ut dagarna i pengar även om vi i första hand vill att personalen ska vila.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet