Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Lundqvist Brömster (L) kritik och hör Peter Olofsson (S) svar. Foto: SVT

Maria Lundqvist Brömster (L): ”Regionen sysslar inte med schysst sjukvårdspolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Skillnader när det gäller covidersättning bland sjuksköterskor i olika regioner väcker stor ilska. Maria Lundqvist Brömster (L) är irriterad och säger att regionen inte sysslar med schysst sjukvårdspolitik. Enligt regionrådet Peter Olofsson (S) jobbar man med frågan och ser över hur de som arbetar med covid ska få mer återhämtning.

Det var förra torsdagen som sjukvårdspersonal marscherade till regionens hus i Umeå för att visa sitt missnöje över utebliven kompensation för det arbete de gör med covid-19 patienter. Maria Lundqvist Brömster, regionpolitiker och gruppledare för Liberalerna reagerade starkt över rapporteringen.

–  Det är tråkigt att vi inte kunnat lösa den här frågan. Jag förstår personalen som inte orkar längre utan reagerar och agerar, säger hon.

Under fredagen skrev Lundqvist Brömster (L) en interpellation som nu också är skickad till hälso- och sjukvårdsnämnden. Interpellationen ska tas upp i april i regionfullmäktige. Hon är irriterad över att hon får höra att det är parternas sak.  

– Vi politiker är ansvariga för budgeten och då måste vi sätta ner foten. Det var därför jag skrev den här interpellationen.

”Inte vi som förhandlar lönerna”

Regionråden Peter Olofsson (S), uppger att man arbetar med att se över hur de sjukvårdsanställda som arbetar med covid ska få återhämtning. Men de är förtegna kring vad det kan bli tal om för något.

– Det är inte vi som förhandlar lönerna utan det är parterna, säger Peter Olofsson.

Men det är ju nu politiker som sätter budgeten?

Jo, men det är någonting som vi får titta på om det är någonting som vi behöver utveckla innevarande år, men vi går inte in i enskilda löneförhandlingar. Jag tror inte någon vill ha det systemet, säger han.

Hör Maria Lundqvist Brömster (L) kritik och hör hur Peter Olofsson (S) arbetar med frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter