Covidpersonalens bonus skiljer sig stort mellan regioner. Medan en del fick tusentals kronor som belöning fick sjuksköterskan Ida Lindbäck 400 kronor i presentkort. ”Det kändes lite som ett hån”, säger hon. Foto: SVT

Stort missnöje bland vårdpersonal i Västerbotten – får inte en krona extra för covid-slit

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet bland vårdpersonal inom Region Västerbotten växer allt mer. Den personal som vårdar covidpatienter är less på att de inte får någon extra ersättning, trots ökad arbetsbelastning under pandemin.

Inte minst på infektionskliniken i Umeå växer ett stort missnöje. Där vårdas många svårt covidsjuka patienter. Den ordinarie personalen har haft dålig löneutveckling och i princip helt blivit utan bonus, trots allt slit. Samtidigt ser de hur andra regioner premierar sin covidpersonal.

– Vi fick 400 kronor i julklapp. De skrev i mejlet ”tack för ert slit under pandemin”. Det är som ett hån, säger sjuksköterskan Ida Lindbäck som knappt gjort nåt annat än att vårda covidsjuka sedan hon fick sin anställning.

Coronaviruset i Västerbotten

Samtidigt säger Region Västerbottens hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa att hon förstår att man kan uppleva orättvisa men att de anställda faktiskt får lön för sitt arbete.

Hör mer om det och om missnöjet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet