Genrebild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sjukvården missade ta graviditetstest på patient – gav allvarliga skador

Publicerad

I början av september anmäldes flera vårdenheter i länet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Detta efter att en kvinnas utomkvedshavandeskap inte upptäcktes i tid.

Tidigare i år sökte en kvinna vård för buksmärtor på en hälsocentral i länet. Hon blev hemskickad två gånger med bedömningen att smärtan sannolikt berodde på gallsten.

En remiss för ultraljudsundersökning skrevs, men innan den hann göras tilltog smärtorna och kvinnan sökte akut sjukvård. Först då togs ett graviditetstest som visade sig vara positivt och kvinnan remitterades istället till kvinnokliniken. Där konstaterades det att hon hade utomkvedshavandeskap, graviditet utanför livmodern. Detta ledde till att äggledaren brast och patienten fick opereras akut.

Chefläkaren: ”Önskvärt med graviditetstest tidigare”

Enligt chefläkare Sonja Sundqvist bör man ta graviditetstest på alla kvinnor med buksmärtor, framför allt på kvinnor med låga buksmärtor i fertil ålder.

– Det hade varit önskvärt med ett graviditetstest i ett tidigare skede. Då hade man kunnat få en misstanke tidigare, säger hon.

Förutom psykiskt lidande förlorade kvinnan en stor mängd blod som krävde transfusioner. Hälsocentralen, akutmottagningen och kirurgmottagningen anmäldes till IVO i början av september i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer