För nästan 70 år sedan kom Karl-Einar av en slump till platsen där den pågående uppgrävningen av de samiska kranierna pågick. På fredagen var han på plats för att se de återvända hem. Foto: TT/Henrik Montgomer, SVT

Han såg de samiska kranierna grävas upp för 70 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Einar Lundgren, 83, blev vittne till uppgrävningen av de samiska kranierna på 50-talet. På fredagen var han på plats för att se kvarlevorna återbegravas.

När 14-årige Karl-Einar var ute på ett träningspass kom han av en slump fram till platsen där det pågående uppgrävandet av samiska kvarlevor pågick. Han såg hur de plockades upp och hur skallarna mättes med skjutmått. Därefter stoppades de ner i lådor.

– Hur kan man göra så? Att se några som gräver gravar och lyfter likdelar var helt otroligt. Det som är begravt på en kyrkogård är heligt.

Idag, nästa 70 år senare, står Karl-Einar på Gammplatsen och ser på när delarna förs hem igen.

– När jag upptäckte att det skulle återbördas till jorden sa jag till min fru att nu åker vi dit och ser.

Hör Karl-Einars berättelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.