Foto: SVT

500 mil för att träffa tomten

Publicerad

Han kallar sig Amigo Paulo. Portugisen som vandrar från Lissabon till tomteland i Rovaniemi. Men huvudmålet för resan, tomtefar, missade han med ett par veckor.

Amigo Paulo som han kallar sig på Facebook, vännen Paolo, heter egentligen Paulo Teixeira. När han blev arbetslös hemma i Lissabon tog han chansen att förverkliga en 25 år gammal dröm – att fotvandra genom Europa.

Han lånade 50 euro och stack iväg norrut med hundarna Jacky, Heidi och Enya. Precis ett år senare har han hunnit till Ansmark utanför Umeå. Och för hundarnas skull har Paulo stannat till hemma hos Linda West. Det har helt enkelt varit för kallt för dom sydländska blandrashundarna.

Vill vara oberoende

För Paulo är det lika mycket en inre resa som en yttre. Han tar emot hjälp men vill helst vara så oberoende han kan.

Hjälpsamma människor har han mött längs hela sin vandring. Han har till och med döpt sin turne till Golden Heart, efter en Mark Knopfler låt som han gillar, men också på grund av av alla människor med hjärtan av guld som gett honom mer kläder och mat än han orkat bära.

Lämnade Ansmark

Idag, tisdag, har den värsta kylan lagt sig. Paulo tar farväl av Linda West och byn Ansmark.

Om två veckor hoppas Paulo vara framme i Rovaniemi, och även om han missade tomten med ett par veckor har han kvar sin inre julefrid.

– Det är jul varje dag. Tomten är densamma och jag med. Så jag tror på jul året om, säger Paulo och knatar vidare mot Rovaniemi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer