Foto: SVT

Sista julen innan Ikea – utmaning för cityhandeln

Publicerad

Julklappsinköpen i centrum, dan före dopparedan.

Slask och is på gatorna. Människor som skyndar med inslagna paket i stora påsar.

Frågan är om det är sista julen där handeln i centrum har dignitet?

I mars öppnar Ikea-området på Söderslätt.

– Jag möter den frågan dagligen. Det finns dom som ser det som stora möjligheter eftersom det kommer mer folk till Umeå, men också de som ser det som ett hot. Handlare är ju människor också, säger Anders Kjellander vid Umeå näringslivscentrum.

Det blir ett 90-tal butiker plus Ikea ute på Söderslätt. Till det kommer Ersbodas handelscentrum och Strömpilen. Vad blir kvar till centrumområdet?

Tillväxten förebygger citydöd

Det finns saker som talar för handeln i centrum, konstaterar Anders Kjellander. Han anser att de senaste årens investeringar har skapat ett trevligare centrum.

Tillgången till kaféer och restauranger i kombination med handel är en tillgång. Kanske kan också centrumhanden leva på tillväxten.

– Det är inte sällan man jämför med citydöd på andra ställen, man glömmer bort tillväxten i Umeå. Det gör att det tillkommer köpkraft hela tiden. Det flyttar in ungefär 1100 personer årligen i Umeå.

–Vi räknar med att varje person handlar för 60 000 kronor, hälften mat och hälften sällanköpsvaror per år. Det betyder 66 miljoner i ökad köpkraft jämfört med till exempel Sundsvall som knappt vuxit på många år.

Möjligheter för specialbutiker

Butikskedjorna dominerar ute på Söderslätt. Kan en tydlig nischning mot exklusiv, mer unik handel vara ett sätt att klara sig i centrum? 

– Hos enskilda handlare kanske, men det är inget som vi som kommun kan ha synpunkter på vad som finns. Det är svårt att tänka på det som en strategi. Det kanske är en mix som är rätt, säger Anders Kjellander.

Samtidigt menar Kjellander att en stad av Umeås storlek med 120 000 personer har möjligheter att lyckas skapa mer specialiserade butiker.

Kundunderlaget för den typen av butiker är tillräckligt, tror Kjellander.

Handeln i Umeå

2014 omsatte handeln i Umeå totalt totalt över 8 miljarder kronor (8047 miljoner kronor) fördelat på:

City 1743 mkr

Ersboda 1995 mkr

Strömpilen 1213 mkr

Övrig handel 3096 mkr

Mer än hälften av omsättningen är sällanköpsvaror.

3072 personer jobbade inom handeln i Umeå kommun fördelat på:

City 880 anställda

Ersboda 622

Strömpilen 346

Övrig handel 1224

Källa: HUI (Handelns utredningsinstitut)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.