Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet på ungbjörnen som mumsar i sig gräs utanför Tegsnäset. Foto: Julia Örtegren/ SVT

Häng med på björnspaning i Tegsnäset

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen fick SVT:s reporter ta rygg på den erfarne björnspanaren Jörgen Nygren. Mitt på en öppen äng strax söder om Tegsnäset i Vindelns kommun vandrade en björn runt och käkade gräs. 

– Den var här i morse också, så jag var nästan säker på att den skulle komma tillbaka ikväll, säger Jörgen Nygren.

På våren är björnarna synligare än på hösten, och en som ofta stöter på björn är Jörgen Nygren från Tegsnäset i Vindelns kommun. 

– Ja det kan man väl säga att jag gör. Jag är ute mycket och det har blivit fler och fler björnmöten de senaste åren eftersom björnstammen har ökat.

Är du aldrig rädd?

– Nej jag blir inte rädd. Från början var det väldigt spännande, men under åren har jag haft en 36 björnmöten här i Tegsnäset och det har alltid gått bra, säger han och fortsätter:

– Kommer den för nära ser jag till att hojta till eller klappa med händerna, och då har björnen alltid gett sig av. Den är oftare mer rädd för människan än vad vi är för den.

Har du mött den här björnen förut?

– Nej många känner jag igen sen tidigare, men den här är ny. En ungbjörn. Kanske kring två år skulle jag tippa, säger Jörgen Nygren.

Har du tips till de som aldrig sett björn och gärna skulle vilja?

– Ja det är att vara ute på våren och gärna på kvällen eller natten, det är oftast då björnen är ute och rör sig. Och sen gäller det att vara tyst naturligtvis.

Se bilder från björnmötet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.