Bilden är en genrebild. Chefen menar att mannen satt fusket med arbetstiderna i system. Foto: TT.

Handläggare på Försäkringskassan i Västerbotten maskade – var utloggad från systemet i flera timmar

Uppdaterad
Publicerad

En handläggare på Försäkringskassan i Västerbotten uppges ha maskat på jobbet. Under vissa dagar var mannen utloggad från ärendehanteringssystemet och tog inte emot några ärenden. Han uppges också ha tittat på film på arbetstid. Nu riskerar mannen en disciplinpåföljd.

Det var när en person anmälde handläggaren för att han hanterat ett ärende felaktigt som det misstänkta arbetsfusket uppdagades.

Chefen startade då en utredning. Totalt har 46 arbetsdagar redovisats som avvikande under en period på ungefär sex månader. Mannen ska ha varit utloggad från ärendehanteringssystemet och under vissa dagar har mannen inte handlagt ett enda ärende.

”Stirrat in i skärmen”

Chefen menar att mannen satt fusket med arbetstiderna i system. Mannen ska också ha setts titta på film i sin privata mobil under arbetstid.

Mannen har svarat att han inte vet eller kommer ihåg vad han gjort under arbetsdagarna när han inte hanterat ärenden. Troligtvis har han bara suttit och ”stirrat in i skärmen”, har han uppgett som förklaring.

Arbetsgivaren har erbjudit mannen stöd i form av kompetenshöjande insatser och i form av samtalsstöd. Mannen riskerar nu en disciplinpåföljd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer