Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lyckorus” – se när Pelle Edlund och Daniel Widell tar ett sommaråk i Borgafjäll. Foto: Privat

Här åker de skidor i Borgafjäll – mitt i sommarvärmen

Uppdaterad
Publicerad

I Borgafjäll kan man åka skidor året runt – även mitt i sommarhettan. För att nå snö måste man bära utrustningen och gå flera kilometer upp på fjället.

– Ett lyckorus när man får åka skidor i shorts, säger Daniel Widell, fjällguide i Borgafjäll.

Trots att liftarna är stängda går det att åka skidor utför på snöfläckarna som finns kvar i fjällvärlden. Fjällguiden Daniel Widell och hans vän Pelle Edlund brukar ta chansen när vädret tillåter.

– Vi ser det som ett bra träningspass. När vi ändå är ute så slänger vi skidorna och pjäxorna på ryggsäcken och gå upp för fjället istället för att gå ut och springa, säger Daniel Widell.

– Vi försöker åka året om. För något år sedan kunde vi åka en gång varje månad, säger Pelle Edlund.

Får tänka på säkerheten

Under sommarhalvåret kan snön vara hårt packa och ligger bara på vissa ställen på fjället. Därför är det viktigt att tänka på hastighet och val av åkning, enligt Widell.

– Snöfältet är inte så breda. Ramlar man kan man rutscha ner i stenpartier, till skillnad från när det är vinter och fluffigt överallt, säger han.

Se åket nedför Jiengejehtseme i Borgafjäll i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.