Foto: Patrick Trädgårdh

Här används vägvakter när vägarbeten utförs

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid har säkerheten för vägarbetare längst efter bilvägar varit omdiskuterad. Fordonsförare som inte tar hänsyn till de som arbetar vid vägbyggen har dånat förbi och arbetarna har riskerat sin egen säkerhet. Därför inför man nu vägvakter på vägarna i Västerbottens inland.

Totalt kommer Svevia att förbättra beläggning på cirka 72 kilometer väg i Västerbottens inland i sommar. Och efter att ha haft en situation som benämnts som alarmerande i flera år har man nu valt att sätta in vägvakter för vägarbetarnas och trafikanternas säkerhet.

LÄS MER: Här blir det vägarbeten i länet i sommar

– Uppdraget är att med beläggningsåtgärder förbättra vägens framkomlighet och säkerhet. För att vi ska kunna göra det begränsas framkomligheten något för trafikanterna under den tiden. Vi är mycket måna om säkerheten och kommer att använda vägvakter för att trafiken ändå ska flyta på så smidigt som möjligt, säger B-O Forsberg vid Svevia i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Dålig säkerhet för vägarbetare

Det är fem längre längre sträckor i inlandet som kommer att arbetas med i sommar. E12 mellan Blåvikssjön och Tara och Yttervik-Tärnaby, på väg 365 mellan Husbonlidne och Enebacken, väg 984 mellan Björksele och Norrbyberg samt väg 363 Holmfors-Sappetsele.

-  Jag vill uppmana passerande trafikanter att vara uppmärksam på vägvakter och trafiklotsar som arbetar för att underlätta och fördela trafikflödet på ett säkert sätt, säger B-O Forsberg i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.