Foto: SVT

Här är pengarna för snöröjningen redan slut

Uppdaterad
Publicerad

Det är barbacke på gång- och cykelvägar och gator i de flesta kommuner i länet. De ansvariga för snöröjningen är väldigt glada över det och hoppas att det ska fortsätta vara så ett tag till. Det har nämligen slut på pengarna och i vissa fall ligger de back.

– Just nu är vädret väldigt gynnsamt. Vi har haft varmt på dagarna och inte ens kalla nätter. Så vi har varken sandat eller plogat förutom något enstaka gång och det är mycket bra, berättar Mikael Lindholm, verksamhetschef på Skellefteå kommun.

Den gångna snörika vintern orsakade stora kostnader för kommunerna och spräckte deras snöröjningsbudget.

Pengarna plogades bort redan i våras

Kommunerna avsätter pengar för varje kalenderår, alltså för hela 2018, inte för varje vintersäsong. Och om ni minns hur det såg ut i våras, med snö som bara vräkte ner och aldrig verkade ta slut, så blev konsekvensen att hela 2018 års budget spräcktes redan för ett halvår sen.

– Vi har en budget på 1,5 miljoner kronor och det mesta gick åt i vintras, säger Markus Helletun, teknisk chef på Åsele kommun.

Skellefteå räknar med mer minus

I Skellefteå gick man back med flera miljoner kronor.

– Vi har ett minus på 5,2 miljoner kronor och räknar med minus 6 miljoner till om snön kommer, säger Mikael Lindholm.

Därför hoppas snöröjningsansvariga att det ska fortsätta och vara så här ett tag till.

– Fast det vore kul med lite snö på julafton, önskar Mikael Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.