Foto: TT

Dyr vinter för kommunerna – spräcker budget

Publicerad

Snöröjarna i Umeå och Skellefteå har i vinter fått jobba hårt. Som grädde på moset ser respektive kommuns budget för snöröjningen också ut att spräckas.

I Umeå och Skellefteå läggs snöbudgeten per kalenderår, det innebär att även snö som kommer i början av nästa vinter hamnar på nuvarande budget. Även nästkommande vinter får normala snömängder så ser båda kommunerna ut att spräcka budgeten.

– Som det ser ut nu kommer vi spräcka budgeten med åtta miljoner, säger Per Hilmersson, gatudriftschef på Umeå kommun.

”En dyr vinter”

I Skellefteå är det främst snöröjningen och snöborttagningen som stått för de stora kostnaderna.

– Det har varit och är fortfarande en dyr vinter. Vi har redan förbrukat 75 procent av budget och har en totalbudget på 30 miljoner så det ser inte lovande ut, säger Lars Pettersson verksamhetsschef för gator och parker i Skellefteå.

Även förra året spräckte man budget i Skellefteå, då landade notan på 7 miljoner kronor över. Pettersson beskriver fjolåret som en rejäl smäll och har i år siktar man på att minska den siffran.

– Prognos i år har jag sagt att vi ska gå 5 miljoner men det förutsätter att vi får en bra höst i annat fall kan det bli dyrare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer