Här är superfällorna som ska utrota minken

Uppdaterad
Publicerad

I sommar sjösätts ett nytt EU-finansierat projekt för att stoppa minken i Umeälven. Totalt sätts 300 nya fällor ut för att få bukt med skadedjuren.

Minken är ett ständigt återkommande naturvårdsproblem, dels i Sverige men även i övriga Europa. Huvudman för det nya projektet är Svenska Jägarförbundet, och den stora skillnaden mot tidigare satsningar är de ”superfällor” som nu ska prövas.

– Med tidigare fällor har det varit så att så fort en mink fastnar måste en person aktivt tömma fällan varje gång efteråt. Det har gjort att även om projekten varit framgångsrika så har det krävts ganska stora arbetsinsatser, säger Per-Arne Åhlén, projektledare.

Hoppas på mer lågintensivt system

Projektet drog igång för en månad sedan och ska pågå under hela sommaren. Målet är att hitta ett mer effektivt arbetssätt med ett system där fällorna inte behöver ses till mer än en eller två gånger om året.

Hur många har ni fångat hittills?

– Tyvärr har vi bara en död mink just nu, men vi har samtidigt haft ett hundratal som bara varit millimeter från att dö. Vi har inte riktigt knäckt koden, men vi väljer att tolka det positivt och jobbar vidare.

Vill se en avveckling av minkfarmarna

Djurens rätt har inga kommentarer om vad de tycker om den här typen av insatser. Däremot håller de med om att det finns problem kopplat till minkarna.

– Det stämmer ju att minkarna inte hör hemma i Sverige, men vi hade helst sett en avveckling av minkfarmarna, som är grunden till att det finns vilda minkar i Sverige, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.