Foto: TT/SVT

Här är Umeå-områdena som polisen håller extra koll på

Uppdaterad
Publicerad

Umeå är den största staden i Sverige som inte har så kallade utsatta områden. Men det finns orosområden och sedan 2017 samarbetar flera organisationer för att Umeå ska vara en trygg stad att leva i. 

De Umeåområden som myndigheterna håller ett extra öga på är delar av Ersboda, delar av Ålidhem och delar av Mariehem.  

Men till exempel Ersbodamordet tidigare i år, där en person dödades och två skadades i en uppgörelse, ska inte ses som en början på mer organiserad brottslighet enligt polisen.  

– I Umeå har vi inga gäng i den bemärkelsen men det finns löst sammansatta kompisgrupper som är baserade på de geografiska områdena och individer som vi jobbar mer emot. Men vi har inga gäng ännu som de har i de större städerna, säger Maria Wictorsson, områdespolis i Umeå.

Grus och äggkastning

Umeå har precis som andra städer startat en MBU-utbildning för ungdomar. ”Människan Bakom Uniformen” utbildar ambassadörer som ska sprida kunskap och minska fientlighet mot polis, brandkår och ambulans.  

Idén kommer från Göteborg där räddningspersonal flera gånger blivit utsatta för stenkastning. I Umeå har det än så länge stannat vid grus och äggkastning men det sker händelser i vissa stadsdelar som oroar kommunpolitiker och polis.

”Försämrad attityd”

Även om det inte finns några så kallade utsatta områden så har man sett tendenser som man vill förebygga, förklarar Kerstin Rörsch, processledare på UmeBrå, som kartlagt läget i Umeå.

– Myndigheterna upplever en försämrad attityd från dem som bor i området, framförallt unga personer, säger Rörsch.

Hör Kerstin Rörsch berätta mer om signalerna i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.