Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mest för att jag kan” – se varför Storumanborna är så förtjusta i skoter och möt rektorn Emilie Kristiansson som skoterpendlar till jobbet. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Rektorn Emilie Kristiansson arbetspendlar på skoter till skolan i Stensele

Uppdaterad
Publicerad

Fördomen att alla i inlandet har en skoter stämmer nästan i Storuman. Drygt sex av tio i kommunen hade ifjol en skoter registrerad för trafik.

– Mina föräldrar har då tre, sedan har jag och min bror varsin skoter, konstaterar gymnasietjejen Mia Eriksson i Storuman.

Skotrarna i Storuman har blivit 635 fler de senaste tolv åren, samtidigt har Storumanborna blivit 373 färre, enligt statistik från SCB.

I kommunen finns klart flest skotrar per person i Västerbottens län – och efter Arjeplog näst flest per person i hela landet.

Unga i Norrlands glesbygd

En Storumanbo som kör skoter både på fritiden och till vardags är rektorn Emilie Kristiansson på Stensele skola. Vintertid arbetspendlar hon på skoter till jobbet.

– Det är ett sätt att få sig ut och om man tittar sig omkring här så är det skidor och skoter som gäller. Men sedan används de även i olika yrken här, säger hon.

I klippet träffar du skoterglada Storumanbor – och rektorn som skoterpendlar till jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga i Norrlands glesbygd

Mer i ämnet