Här återbegravs samiska kraniet i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen återbegravdes kraniet av en same som var hemmahörande i Lycksele, och som togs från platsen någon gång vid förra sekelskiftet. Under en ceremoni vid Berglunda kyrkogård sänktes kvarlevorna ned i jorden.

Kraniet som återbegravdes under onsdagen tillhörde en samisk man från Lyckseletrakten och har ingått i Anatomiska institutionens bensamling vid Uppsala universitet. Benmaterialet samlades in slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Femte återbegravningen någonsin

Gravsättningen ägde rum i Lycksele på Berglunda kyrkogård under onsdagen och är den femte repatrieringen, eller återbegravningen, av samiska kvarlevor någonsin. Ett minnesmärke ska senare sättas upp på platsen.

– Det är både sorgligt och samtidigt glädjande, säger Ingrid Inga, ordförande i Sametingets kulturnämnd som närvarade under ceremonin. 

Hör Ingrid Inga berätta om känslorna kring återbegravningen i  klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.