Korsningen Östra kyrkogatan – Järnvägsallén blev kraftigt översvämmad sommaren 2017. Foto: SVT

Stor kartläggning över följderna av framtida skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna kan enligt forskare leda till allt fler och kraftigare skyfall. Inne i en tätort kan regnen orsaka stora skador genom översvämningar och efterföljande ras och skred. Nu har länsstyrelsen kartlagt vart skadorna riskerar att bli störst i Västerbottens län.

Länsstyrelsen har räknat på hur tätorterna skulle påverkas vid ett så kallat 100-årsregn, alltså ett skyfall som i genomsnitt inträffar var hundrade år. Länsstyrelsen har också tittat på scenarion för så kallat Köpenhamnsregn, alltså ett intensivt regn som syftar på den extrema nederbörd som drabbade Köpenhamn 2011. Där föll mer än 150 mm regn inom två timmar.

Skydda människor

Kartläggningen är tänkt för att bygga skyfallståliga städer och hitta åtgärder för att skydda människor, vägar och byggnader. Kartorna som länsstyrelsen tagit fram över kommunerna visar på platser där vatten kan komma att samlas och skapa problem.

– Med underlaget får kommunerna en chans att se på det här i ett större perspektiv. Om en kommun ska vidta åtgärder, så är det kanske inte där översvämningen har uppstått som man ska åtgärda problemet, utan högre upp i avrinningsområdet, säger Bodil Englund, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.

”Minska sårbarheten”

Nu har underlaget skickats ut till länets kommuner, som ska använda det i sin planering. Skyfallskarteringen kan till exempel användas vid samhälls-, beredskaps- och vattenplanering.

– Vi på länsstyrelsen hoppas att underlaget ska komma till användning för att minska sårbarheten i länets tätorter, säger Bodil Englund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.