Här bygger kommunen en snöborg mitt i centrala Umeå

Publicerad

Torn, tre rutschkanor och en labyrint – så ser snöborgen som Umeå kommun bygger på Rådhustorget ut.

– Det är jättekul. För parkarbetarna som bygger är detta ett bra avbrott från att sanda och skotta snö, säger Magnus Lingegård, landskapsarkitekt på Umeå kommun.

Nu håller bygget av en snöborg och en labyrint i centrala Umeå på att ta form. Arbetet har stannat av under några dagar på grund av sjukdom och plusgrader. Planen är att bygget ska vara klar nästa vecka.

– Det krävs pusslande och samordning för att ställa en sådan stor sak på Rådhustorget utan att hindra torghandel och andra evenemang. Särskilt i år, med Umeås 400-årsjubileum och rally-VM som är på ingång, säger Magnus Lingegård, landskapsarkitekt på Umeå kommun. 

”Går inte att använda vilken snö som helst”

För att bygga en så stor borg och en labyrint krävs det tillgång till mycket snö. Tidigare har kommunen hämtat snö från Noliaområdet – men i år fick de hitta en annan lösning.

– Det blev konkurens om snön på Nolia, inte minst med rallyt, så vi har hämtat snön från Ersmarksberget. Det går inte att använda vilken snö som helst, säger Magnus Lindegård.

I klippet berättar Magnus Lindegård hur snöborgen ska se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.