Se när elever i Åsele dansar med Kapstaden i Sydafrika. Foto: SVT

Här dansar elever i Åsele med Kapstaden

Publicerad

“Dans på distans” kallas det – ett sätt att få människor från hela världen att mötas genom dansen, via internet. I Åsele har elever som gått kursen fått möjlighet att dansa med människor från Sydafrikas huvudstad Kapstaden.

Jenny Berg från Umeå är en av initiativtagarna till projektet “Dans på distans” som går ut på att människor på olika geografiska platser möts och dansar tillsammans med hjälp av internetuppkoppling. 

– Jag brinner för dans och jag vill utveckla en virtuell dansskola som ska kunna koppla ihop hela världen, säger dansskolans organisatör Jenny Berg.

En stor utmaning för Åsele kommun är att få unga att vilja stanna kvar i ett allt mer glesbefolkat samhälle. Åsele har sedan 50-talet tappat flest invånare i landet sett till ytan. Kanske kan den här typen av påhittighet och modern teknik vara ett sätt att göra just det.

”Så himla läskigt”

Jenny Berg är själv dansare och tack vare hennes kontakt med Sydafrika så fick danseleverna i Åsele chans att dansa med Kapstaden, i realtid. 

– Vi blev jättenervösa när vi fick höra att vi skulle dansa med sydafrikanerna. Det var så himla läskigt, säger eleven Elin Åman. 

– Tänk att det funkade! Det här är första gången vi kopplar upp oss mot Sydafrika, säger Jenny Berg.

I klippet ovan kan du se hur det såg ut när de två världarna möttes och dansade tillsammans. 

Se hela reportaget i programmet “Kulturprogrammet Sverige” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.