Foto: Patrik Samuelsson SVT

Vaccindoser nära bäst före-datum i Boliden – då fick äldre tredje dosen

Uppdaterad
Publicerad

Äldre och sköra på äldreboenden i Boliden och Jörn utanför Skellefteå har nu börjat få sin tredje dos vaccin. Och det brådskar för doserna som redan finns i lager har snart nått sitt bäst före-datum.

Under veckan stod det klart att den tredje dosen vaccin kan ges till personer som bor på äldreboenden, personer med hemtjänst eller hemsjukvård och alla över 80 år.

I kylen på Hälsocentralen i Boliden fanns en stor mängd doser vars bäst före-datum går ut inom kort.

Coronaviruset i Västerbotten

Hur hälsocentralen och äldrevården löste det kan du se i klippet

Skyndade sig

De fick klartecken att använda vaccinet på torsdag förmiddag och skyndade sig att direkt ge doserna till äldreboendet i samma byggnad.

Kommunens sjuksköterskor kunde då ge 22 sprutor.

– Jag tyckte att det var bäst att sätta igång och vi lyckades rodda ihop det, säger Emma Sjöström, avdelningschef Bolidens Hälsocentral.

Redan dagen efter är det även dags för kring 20 äldre på ett äldreboende i Jörn. Sedan väntar Kåge och Byske med början nästa vecka.

– Jag vill verkligen framhäva att vi har ett jättebra samarbete med hälsocentralen, säger enhetschef Margaretha Modig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet