Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är intresserad av att studera gruvteknik och bor i Skellefteå, var kan jag göra det?” – se AI:n ”Kim” svara på frågan. Foto: Berno Jonsson/SVT

Här får elever i Skellefteå studievägledning av AI:n ”Kim”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en artificiell studie- och yrkesvägledare tagits fram som kan bli en hjälp framförallt för mindre, fattiga kommuner.

– Den är programmerad med all typ av information som en studie- och yrkesvägledare kan tänkas kunna, säger Kevin Bell, informationsansvarig vid Atea.

Den AI-baserade studie och yrkesvägledaren visades nyligen vid en IT-mässa i Skellefteå.

– Vi har lagt ner cirka 300 timmar på att programmera den här datorn med all information som kan tänkas behövas när det gäller utbildningar och skolor för skolelever som står inför olika val, säger Kevin Bell.

Det råder brist på studie och yrkesvägledare och den nya tekniken är tänkt som en hjälp i små kommuner som inte har någon studievägledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.