Foto: SVT

Här får skolan böta 10 000 om eleverna röker

Uppdaterad
Publicerad

Om någon elev röker eller slänger fimpar på skolgården på Baldergymnasiet i Skellefteå får skolan böta 10 000 kronor. Detta efter att kommunen gjort inspektioner och sett att det röks på skolgården.

– Vi upplevde att vi fick till en attitydförändring och har inte haft så mycket problem, säger skolans verksamhetschef Erik Burstrand.

Under våren gjorde Bygg- och miljönämnden flera inspektioner på Baldergymnasiet i Skellefteå och kom fram till att skolan inte följer tobakslagen om rökfria skolgårdar.

Hotar med vite

Nu hotar kommunen med ett vite på 10 000 kronor om eleverna röker på skolgården. Det är första gången i Västerbotten som en skola riskerar böter för rökning på skolgården.

Rökförbudet på skolgårdarna har funnits i nästan 25 år men för ett tiotal år sedan kunde ändå elever stå utanför entrén och röka berättar skolans verksamhetschef Erik Burstrand.

Vill hänvisa någonstans – men får inte

– Vi har samtal med ungdomarna nu. Det vi skulle vilja är att vi kunde hänvisa dem någonstans, och säga ”Om du nu fattar det här tokiga beslutet att röka får du röka här.” Men det får jag inte säga. Så det känns lite svårt, säger verksamhetschef Erik Burstrand.

Skolan jobbat hårt med att förebygga rökning

Han är förvånad över föreläggandet då skolan jobbat hårt de senaste åren med ett förebyggande arbete mot rökning.

Vid nästa Bygg- och miljönämnd föreslås att även Anderstorpgymnasiet i Skellefteå ska få ett föreläggande om vite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.